Pizza na sto sposobów

Szanowni Czytelnicy! Uprzejmie informujemy, że Dział Dziecięcy Filii posiada nowy numer telefonu: 507 770 859

Pizza na sto sposobów
wtorek, 31-10-2017, 10:09
Klub Kulinarny

Pizza to potrawa kuchni włoskiej, która zrobiła międzynarodową karierę i jest obecnie szeroko rozpowszechniona na całym świecie. Panie z Klubu Kulinarnego również należą do grona wielbicieli tego placka, dlatego na październikowym spotkaniu z chęcią wysłuchały informacji na temat historii, ciekawostek i sposobów przygotowania pizzy. Najbardziej popularna wersja Margherita powstała w Neapolu w roku 1889 na cześć królowej Włoch Małgorzaty Sabaudzkiej i składała się z trzech dodatków przypominających włoską flagę: zieloną bazylię, białą mozzarellę i czerwone pomidory. Obecnie każda pizzeria oferuje kilkadziesiąt różnych dodatków do pizzy, istnieją również wersje na słodko. Niektóre z Klubowiczek z rozrzewnieniem wspominały pierwszą pizzerię w Dzierżoniowie, która znajdowała się przy ulicy Ząbkowickiej i miała w ofercie polską wersję pizzy na grubym cieście, z cebulą, pieczarkami i serem, sprzedawaną w prostokątnych kawałkach. Mniam!