Zapraszamy na kawę

Zapraszamy na kawę
piątek, 19-05-2017, 14:15
Klub Kulinarny

Poranna kawa to niemal rytuał, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia. O faktach i mitach związanych z degustacją tego napoju rozmawiały uczestniczki Klubu Kulinarnego Łasuchy podczas majowego spotkania w Filii Biblioteki. Każda z pań codziennie, albo od czasu do czasu sięga po filiżankę kawy. Istnieje wiele gatunków kawy i jeszcze więcej sposobów jej parzenia. Najlepsza i najbardziej aromatyczna jest kawa przyrządzana ze świeżo zmielonych ziaren, przy użyciu ekspresu przelewowego lub ciśnieniowego. Dzięki filtrom taka kawa pozbawiona jest groźnych dla zdrowia tłuszczów, za to bogata w korzystnie działające przeciwutleniacze i można wypić nawet 2-3 filiżanki dziennie. Panie podzieliły się wspomnieniami z kawą w tle oraz sposobami urozmaicenia smaku kawy. Wśród dodatków stosowanych przez Klubowiczki znalazły się: miód, cytryna, gorzka czekolada, kurkuma, a nawet siemię lniane i Coca cola. Naukowcy ostrzegają, że na skutek globalnego ocieplenia większość kawowych plantacji może wciągu następnych 50 lat ulec zniszczeniu. Miejmy nadzieję, ze tak się nie stanie, na razie cieszmy się degustacją pysznego napoju, dbając o jego właściwe przyrządzenie.

Gatunek: