Zdrowo, kolorowo czyli dary od natury dla człowieka

Szanowni Czytelnicy! Uprzejmie informujemy, że Dział Dziecięcy Filii posiada nowy numer telefonu: 507 770 859

Zdrowo, kolorowo czyli dary od natury dla człowieka
poniedziałek, 26-03-2018, 14:21

W gościnnych murach Miejsko-Powiatowej Biblioteki Publicznej w dniu 20.03.2018 roku odbyło się pierwsze w tym roku spotkanie o tematyce prozdrowotnej zorganizowane   przez TOZD. Przedmiotem spotkania był wykład pt.Zdrowo, kolorowo czyli dary od natury dla człowieka. Temat zaprezentowała Pani dr Renata Madziara. Wykład rozpoczęty został od ukazania pozytywnych właściwości kolorów, jak ważne w naszym życiu są kolory i jak wpływają na różne części naszego ciała czyli co to jest koloroterapia. Koloroterapia to metoda terapii wykorzystująca  grę świateł, to też spożywanie potraw o różnym zabarwieniu, to noszenie ubrań w danym kolorze, to także dekoracja wnętrz .W tym celu prowadząca przedstawiła tzw. kolorową aptekę omawiając w jaki sposób wybrane kolory oddziałują na nasze zdrowie i samopoczucie. Na przykład kolor niebieski relaksuje i ułatwia zasypianie. Kolor czerwony wzmaga aktywność i wprawia w lepszy nastrój. Z kolei brązy pochłaniają energię i działają depresyjnie. Natomiast biel jest wyrazem samodzielności i dojrzałości a także sugeruje odważne zmiany życiowe a pomarańcz wspomaga układ trawienny, pobudza  chęć do życia i zwiększa odporność organizmu. Tymczasem złoto zwalcza lęki i dodaje odwagi. Prowadząca podkreśliła  jak  istotnego  znaczenia nabierają kolory (chodzi głównie o warzywa)  na talerzu. I tak między innymi warzywa czerwone pobudzają apetyt, warzywa zielone kojarzą się ze świeżością, wspomagają pracę serca i układu oddechowego. Warzywa żółte usprawniają pracę mózgu a fioletowe wywołują uczucie nasycenia . Przy okazji omawiania kolorów na talerzu Pani Madziara zwróciła uwagę na wartości odżywcze warzyw i owoców i jak te wartości z roku na rok spadają. Przedstawiła tzw.”Parszywą 12” dotyczącą warzyw i owoców najbardziej skażonych pestycydami, metalami ciężkimi i owadobójczymi. Dlatego w trakcie wykładu padło stwierdzenie i pytanie – „kolorowo na talerzu czy zawsze oznacza zdrowo?”.

 L. Bajsarowicz