Kuchnia

Szanowni Czytelnicy! Uprzejmie informujemy, że Dział Dziecięcy Filii posiada nowy numer telefonu: 507 770 859

Kuchnia

Istota ryżu. O duszy japońskiego jedzenia

Poznajcie oszałamiające bogactwo japońskiej kuchni – jej smaków, zapachów i rytuałów! Autor książki "Sushi i cała reszta" po dziesięciu latach wraca do Japonii, by zgłębić kulturę jedzenia tego kraju i lepiej poznać jego mieszkańców. W nieco ponad trzy miesiące Michael Booth wraz z rodziną przemierza całą Japonię: od podzwrotnikowej Okinawy na południu po Hokkaido na chłodnej północy.

Bosacka po polsku. Nowoczesne przepisy kuchni polskiej

Kuchnia polska TO JEST TO! Różnorodna, arcysmaczna, coraz bardziej nowoczesna. Zmienia się tak samo dynamicznie jak nasz kraj i bez kompleksów wytrzymuje konkurencję najbardziej znanych kuchni europejskich.

Kartofel, bulwa, pyra

Kartofel, bulwa, pyra to (nie wszystkie) polskie nazwy odnoszące się do bardzo popularnego w Polsce ziemniaka. To ulubione warzywo Polaków. Statystyki mówią, ze pod względem spożycia bijemy inne narody Europy na głowę. 130 kg rocznie na jedną osobę to naprawdę sporo.

Jeść zdrowiej

Większość przepisów w książce zostało stworzonych przez Darię Ładocha – trenerkę żywieniową i  blogerkę kulinarną, pasjonatkę zdrowej diety oraz nowoczesnej kuchni. Natomiast Szef Kuchni Karol Okrasa, koneser tradycyjnej, polskiej sztuki kulinarnej, udowadnia, że smak można znaleźć w każdej diecie – wystarczy świetny przepis.

Smakołyki kuchni czeskiej

W październiku obchodziliśmy w naszej bibliotece Dni Kultury Czeskiej, dlatego na spotkaniu Klubu Kulinarnego Łasuchy rozmawialiśmy o smakołykach kuchni naszych południowych sąsiadów. Panie z klubu doskonale pamiętają jeszcze czasy kiedy do Czech jeździliśmy po piwo oraz słodycze, wśród których królowała czekolada „Studentska” z bakaliami i lentilky.

Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej

Smakuj zdrowie każdego dnia!

Z "Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej ®":

Zapusty w kuchni

Tłusty czwartek to doskonała okazja dla wszystkie łasuchów, aby do woli najeść się pączków i chrustu. W chwili obecnej jest bardzo wiele przepisów na pączki, niektóre nie są wcale tak kaloryczne i ociekające lukrem. Podczas spotkania Klubu Kulinarnego panie z apetytem skosztowały lekkich pączków przygotowanych przez panią Helenkę, przepis był nietypowy, ponieważ jednym ze składników były gotowane ziemniaki.

Spotkanie Klubu Kulinarnego:Zupa na rozgrzewkę

Jesienią i zimą, gdy za oknem chłodniej warto sięgnąć po rozgrzewające zupy z dodatkiem pikantnych przypraw. O przepisach znanych z kuchni staropolskiej i całkiem współczesnych rozmawiały panie z dyskusyjnego Klubu Kulinarnego na styczniowym spotkaniu w Filii Biblioteki. Wśród ulubionych zup znalazł się oczywiście rosół zjadany z makaronem, ziemniaczkami, z kaszą manną lub lanymi kluseczkami.

Kolację oddaj wrogowi

Zabiegani przez cały dzień często dopiero wieczorem rozsiadamy się wygodnie w domu i zaczynamy jeść, jeść, jeść. Taka obiadokolacja to nie najlepszy sposób odżywiania się, według starego przysłowia kolację należy oddać wrogowi. Prawdą jest, że kolacja nie powinna być najobfitszym posiłkiem wciągu dnia. Panie z dyskusyjnego Klubu Kulinarnego na listopadowym spotkaniu w Filii biblioteki opowiadały o tym, co najchętniej jedzą wieczorami.

Mięsoholicy

Mięsoholicy- 2,5 miliona lat mięsożerczej obsesji człowieka/ Marta Zaraska

Pages