Kuchnia

Szanowni Czytelnicy! Uprzejmie informujemy, że Dział Dziecięcy Filii posiada nowy numer telefonu: 507 770 859

Kuchnia

Zapraszamy na kawę

Poranna kawa to niemal rytuał, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia. O faktach i mitach związanych z degustacją tego napoju rozmawiały uczestniczki Klubu Kulinarnego Łasuchy podczas majowego spotkania w Filii Biblioteki. Każda z pań codziennie, albo od czasu do czasu sięga po filiżankę kawy. Istnieje wiele gatunków kawy i jeszcze więcej sposobów jej parzenia.

Cudowny imbir- spotkanie Klubu Kulinarnego

Imbir to przyprawa, która jest powszechnie znana w Azji od wieków, natomiast u nas do niedawna kojarzyła się głównie z piwem i ciasteczkami imbirowymi pochodzącymi ze Stanów Zjednoczonych. Od kiedy świeży korzeń imbiru jest łatwo dostępny i można go kupić nawet w supermarkecie, wszyscy możemy korzystać z jego cudownych właściwości. Dlatego poświęcono mu styczniowe spotkanie Klubu Kulinarnego w Filii biblioteki.

Kapusta w roli głównej

Niedługo zima i smaki świeżych, soczystych warzyw i owoców, powoli odchodzą w zapomnienie, zanim znów doczekamy wiosennych smakołyków wykorzystajmy całą rodzinę roślin krzyżowych, które w zimowym okresie są najcenniejszym źródłem witamin. Na temat różnych odmian kapusty, uprawianych i docenianych już w starożytności rozmawiano podczas listopadowego spotkania w Klubie Kulinarnym w Filii biblioteki.

Kumin, kakao i karawana. Odyseja aromatyczna

Gary Paul Nabhan zabiera czytelnika w podróż w czasie i przestrzeni, pachnącą przyprawami którymi handlowano już 3 tysiące lat p.n.e. Podąża śladami kupieckich karawan, które wędrowały wzdłuż najważniejszych szlaków handlowych. Fascynująca historia handlu korzennego pomaga zrozumieć procesy globalizacji i życie codzienne ludzi, żyjących z obrotu przyprawami i rozmaitymi wonnościami.

Jadłonomia.Kuchnia roślinna.100 przepisów nie tylko dla wegan

Pierwsza książka kucharska twórczyni „Jadłonomii” – najpopularniejszego polskiego bloga o kuchni roślinnej.

Czy łodyga brokułu nadaje się do jedzenia?
Do czego wykorzystać natkę marchewki?
Jak zrobić bezmięsny pasztet na świąteczny stół?

Nowoczesne zasady odżywiania

 Campbell zachęca czytelników i czytelniczki do wykluczenia z diety produktów odzwierzęcych, gdyż - jak dowodzi - będą mogli w ten sposób cieszyć się zdrowszym i dłuższym życiem. W przekonujący sposób dowodzi, że żywność pochodzenia zwierzęcego jest odpowiedzialna za coraz częstsze występowanie chorób cywilizacyjnych, takich jak choroby serca, cukrzyca, nowotwory, otyłość czy choroba Alzheimera.

Dieta w walce z rakiem

Liczne badania podstawowe, kliniczne i epidemiologiczne wykazały, że spożywanie w znacznych ilościach pokarmów roślinnych, zwłaszcza owoców i warzyw, w decydującym stopniu wpływa na obniżenie ryzyka zachorowania na raka. Codzienna dieta złożona z owoców, warzyw, zielonej herbaty i czerwonego wina dostarcza organizmowi dawki przeciwrakowych związków fitochemicznych, którą można określić jako terapeutyczną.

Pages