Miód, źródło zdrowia i smaku

Szanowni Czytelnicy! Uprzejmie informujemy, że Dział Dziecięcy Filii posiada nowy numer telefonu: 507 770 859

Miód, źródło zdrowia i smaku
Friday, 21-10-2016, 11:10
Spotkanie klubu kulinarnego

Październikowe spotkanie Klubu Kulinarnego Łasuchy upłynęło w bardzo miłej atmosferze. Licznie przybyłe panie gorąco dyskutowały o tym, jak jesienna aura wpływa na samopoczucie i zdrowie oraz dzieliły się swoimi spostrzeżeniami dotyczącymi właściwość miodu. Miód ze względu na swoją wyjątkowość był ponoć pokarmem bogów olimpijskich, a człowiek odkrył jego walory smakowe i lecznicze już w starożytności. Kiedyś miód był prawdziwym rarytasem, jego właściwości konserwujące wykorzystano nawet do przewiezienia zwłok Aleksandra Wielkiego do ojczyzny. Obecnie istnieje bardzo wiele jego gatunków, jest powszechnie dostępny i tani. Chociaż nie wszyscy go lubią, to jego walory lecznicze i smakowe są znane. Do ulubionych należą miody: lipowy, spadziowy i gryczany, spośród mniej popularnych gatunków uznanie pań zdobył miód wrzosowy. Jednym z punktów spotkania była degustacja przyniesionych przez uczestniczki miodów. Niektóre panie próbowały odgadnąć rodzaj miodu po samym jego smaku, ale nie było to łatwe zadanie. Pani Julianna zachęciła do wykonania domowego octu jabłkowego, właśnie z wykorzystaniem miodu. Zainteresowanym tematem polecamy książki z naszej biblioteki: Kokocińska Teresa. Miód : złoty cud natury; Miód: propolis, pyłek, wosk; Miód: potrawy na każdą okazję. Następne spotkanie klubu już za miesiąc, a w roli głównej wystąpi kapusta.