Biblioteka w Dzierżoniowie
Published on Biblioteka w Dzierżoniowie (https://mbp.dzierzoniow.pl)

Home > Polskie mięso, czyli jak zostałem weganinem i przestałem się bać (Jaś Kapela)

Polskie mięso, czyli jak zostałem weganinem i przestałem się bać (Jaś Kapela)

Monday, 08-10-2018, 12:59
[1]

Jaś Kapela zatrudnił się na czarno przy łapaniu drobiu w kurniku oraz na etacie na zawieszaniu w ubojni, by u źródeł zobaczyć w jakich warunkach żyją hodowlane kury, i jak są później przetwarzane na mięso. Udał się do miasta w środkowej Polsce, gdzie znajduje się największy w Europie Środkowo-Wschodniej zakład uboju świń, by z lokalnymi dziennikarzami i aktywistami dowiedzieć się, jak przemysłowa produkcja zwierząt wpływa na życie codzienne mieszkańców. Wreszcie wyruszył śladem aktywistów do Puszczy Białowieskiej, by dowiedzieć się jak ważne jest zaangażowanie w walce o lepszą przyszłość i dlaczego warto blokować harvestery.

„Polskie mięso” to nie tylko mocny reportaż o zwierzętach, jedzeniu mięsa, weganizmie, ale także poruszająca historia jedzenia - tego jak jedzono, co się je i co będziemy jeść już za kilka lat. Autor w pasjonujący sposób przytacza literaturę, rozmowy z ekspertami, ale i historię znajomych, by nakreślić możliwie jak najszerszy obraz „polskiego mięsa”.

 

źródło opisu: https://wydawnictwo.krytykapolityczna.pl/polskie-m...(?)

Gatunek: 
Fakt [2]
Reportaż [3]
Poprzednie [4] Dalej [5]

Source URL: https://mbp.dzierzoniow.pl/en/node/4127

Links
[1] https://mbp.dzierzoniow.pl/sites/default/files/ksiazka_253_152.jpg
[2] https://mbp.dzierzoniow.pl/en/gatunek/fakt
[3] https://mbp.dzierzoniow.pl/en/gatunek/reporta%C5%BC
[4] https://mbp.dzierzoniow.pl/en/node/4128
[5] https://mbp.dzierzoniow.pl/en/node/4126