Kartofel, bulwa, pyra

 Zapraszamy na kiermasz książek popularnonaukowych w Filii Biblioteki na os. Różanym.

Kartofel, bulwa, pyra
piątek, 23-11-2018, 09:25
klub kulinarny

Kartofel, bulwa, pyra to (nie wszystkie) polskie nazwy odnoszące się do bardzo popularnego w Polsce ziemniaka. To ulubione warzywo Polaków. Statystyki mówią, ze pod względem spożycia bijemy inne narody Europy na głowę. 130 kg rocznie na jedną osobę to naprawdę sporo. Wydawałoby się, że wiemy o ziemniakach wszystko, a jednak nie… Na spotkaniu Klubu Kulinarnego panie ze zdziwieniem przyjęły informację, że nazwa kartofel ma podobne pochodzenie jak nazwa trufle i oznacza po prostu „podziemna bulwa”. Uczestniczki z sentymentem wspominały ulubione potrawy z ziemniaków znane z dzieciństwa oraz dzieliły się pomysłami na przygotowanie współczesnych dań.

 Nasze „Łasuchy” znają się na wszystkim, wiedzą nawet w jaki sposób sprawdzić, które kartofle nadają się najlepiej na placki ziemniaczane. Jak to zrobić? Otóż wystarczy przekroić bulwę na dwie części i potrzeć obie połowy o siebie, jeśli wytworzy się spora ilość piany mamy pewność, że ta odmiana zawiera sporo skrobi i możemy śmiało wykorzystać ją do smażenia placków.

Gatunek: