Klub Kulinarny Łasuch

Szanowni Czytelnicy! Uprzejmie informujemy, że Dział Dziecięcy Filii posiada nowy numer telefonu: 507 770 859

Klub Kulinarny Łasuch

Kartofel, bulwa, pyra

Kartofel, bulwa, pyra to (nie wszystkie) polskie nazwy odnoszące się do bardzo popularnego w Polsce ziemniaka. To ulubione warzywo Polaków. Statystyki mówią, ze pod względem spożycia bijemy inne narody Europy na głowę. 130 kg rocznie na jedną osobę to naprawdę sporo.

Smakołyki kuchni czeskiej

W październiku obchodziliśmy w naszej bibliotece Dni Kultury Czeskiej, dlatego na spotkaniu Klubu Kulinarnego Łasuchy rozmawialiśmy o smakołykach kuchni naszych południowych sąsiadów. Panie z klubu doskonale pamiętają jeszcze czasy kiedy do Czech jeździliśmy po piwo oraz słodycze, wśród których królowała czekolada „Studentska” z bakaliami i lentilky.

"Sezon na śliwki " Spotkanie Klubu Robótek Ręcznych i Klubu Kulinarnego

Sezon na śliwki już się kończy, ale nie mogło ich zabraknąć na wrześniowym spotkaniu Klubu Kulinarnego i Klubu Robótek. Uczestniczki zajęć mogły skosztować świeżych, sięgnąć po suszone śliweczki w czekoladzie a nawet spróbować domowych przetworów wykonanych i przyniesionych przez niektóre panie. Wszystkie konfitury i dżemy były pyszne, ale nasze serce skradł dżem przyniesiony przez panią Bogusię, dzięki dodatkowi imbiru i pomarańczy był niesamowity w smaku.

Pyszna majówka

Piękna majowa pogoda skłania do spędzania czasu wolnego na świeżym powietrzu. Na spotkaniu Klubu Kulinarnego w Filii Biblioteki uczestniczki rozmawiały o organizowaniu takich przemyślanych lub zupełnie spontanicznych wypadach na Majówkę. Panie wspominały radosne biesiady przy ognisku, na których pieczono kartofle, jabłka czy kiełbaski.

"Wiosenna kanapka"

Przyrządzanie posiłków może być doskonałą zabawą, zarówno dla dorosłych jak i dla dzieci. Warto czasem poeksperymentować w kuchni i wyczarować zabawną niespodziankę dla rodziny i znajomych. Na kwietniowym spotkaniu Klubu Kulinarnego skuszone wiosennymi warzywami Klubowiczki przystąpiły do wykonania smacznych, zdrowych i kolorowych kanapek.  Najpierw Panie obejrzały filmiki instruktażowe na temat wykonania kwiatów oraz zwierząt z warzyw i owoców.

Zapusty w kuchni

Tłusty czwartek to doskonała okazja dla wszystkie łasuchów, aby do woli najeść się pączków i chrustu. W chwili obecnej jest bardzo wiele przepisów na pączki, niektóre nie są wcale tak kaloryczne i ociekające lukrem. Podczas spotkania Klubu Kulinarnego panie z apetytem skosztowały lekkich pączków przygotowanych przez panią Helenkę, przepis był nietypowy, ponieważ jednym ze składników były gotowane ziemniaki.

Spotkanie Klubu Kulinarnego:Zupa na rozgrzewkę

Jesienią i zimą, gdy za oknem chłodniej warto sięgnąć po rozgrzewające zupy z dodatkiem pikantnych przypraw. O przepisach znanych z kuchni staropolskiej i całkiem współczesnych rozmawiały panie z dyskusyjnego Klubu Kulinarnego na styczniowym spotkaniu w Filii Biblioteki. Wśród ulubionych zup znalazł się oczywiście rosół zjadany z makaronem, ziemniaczkami, z kaszą manną lub lanymi kluseczkami.

Przedświąteczne spotkanie klubów

Na grudniowym spotkaniu klubów działających przy Filii Biblioteki można było już poczuć świąteczny nastrój. Zapach świerkowych gałązek, świąteczne dekoracje a przede wszystkim własnoręcznie przygotowane przez klubowiczki wypieki wprowadziły nas w radosny nastrój Świąt Bożego Narodzenia. Panie dzieliły się wspomnieniami zwyczajów i zdarzeń z domów rodzinnych związanych z Wigilią.

Kolację oddaj wrogowi

Zabiegani przez cały dzień często dopiero wieczorem rozsiadamy się wygodnie w domu i zaczynamy jeść, jeść, jeść. Taka obiadokolacja to nie najlepszy sposób odżywiania się, według starego przysłowia kolację należy oddać wrogowi. Prawdą jest, że kolacja nie powinna być najobfitszym posiłkiem wciągu dnia. Panie z dyskusyjnego Klubu Kulinarnego na listopadowym spotkaniu w Filii biblioteki opowiadały o tym, co najchętniej jedzą wieczorami.

Pizza na sto sposobów

Pizza to potrawa kuchni włoskiej, która zrobiła międzynarodową karierę i jest obecnie szeroko rozpowszechniona na całym świecie. Panie z Klubu Kulinarnego również należą do grona wielbicieli tego placka, dlatego na październikowym spotkaniu z chęcią wysłuchały informacji na temat historii, ciekawostek i sposobów przygotowania pizzy.

Strony