"Grecja po mojemu" to relaks na złotym wybrzeżu Chalkidiki z setkami kilometrów piaszczystych plaż, to modlitwa i medytacja w "zawieszonych w powietrzu” Meteorach, to wizyta w krainie kontrastów, gdzie zaledwie kilka mil morskich dzieli ekskluzywną wyspę Mykonos od antycznej Delos. To w końcu smak macedońskiego koziego sera, oliwek z Mesenii i aromatycznego ouzo prosto z Lesbos. "Jeśli chcę kogoś zarazić miłością do Grecji, to przywożę go do Starego Pantelejmonu na obiad lub kolację. Znam każdą tawernę, jednak własny żołądek powierzam Kathodon. W tawernie od wielu lat podają pyszny saganaki (twardy żółty ser smażony na patelni) i chrupiące jagnięce żeberka. Grillowane boczniaki lub gotowane bakłażany w pomidorach to dobry wybór na przystawkę. Dopełnieniem uczty jest czerwone wytrawne wino, kryjące w sobie nutę róży."
https://lubimyczytac.pl/ksiazka/5023111/grecja-po-mojemu-przewodnik-dla-grekomaniakow