Klub Kulinarny Łasuch

 

Klub Kulinarny Łasuch
Klub Kulinarny : ziołolecznictwo

Klub Kulinarny Łasuchy: Ziołolecznictwo

Friday, 29-01-2016, 11:17
Panie należące do Klubu Kulinarnego to osoby dbające o zdrowie i dobrą kondycję, dlatego przypadł im do gustu temat styczniowego spotkania poświęcony leczniczym właściwościom roślin. Klubowiczki podzieliły się doświadczeniami ze stosowania ziołowych kuracji podczas różnych problemów zdrowotnych: przeziębienia, bólów głowy czy dolegliwości trawiennych. Panie zainteresowały się właściwościami...
Wigilia jak u mamy

Wigilia jak u mamy

Monday, 21-12-2015, 12:23
Wigilia i Święta Bożego Narodzenia zajmują szczególną pozycję w polskich domach. Zgodnie z tradycją to czas radosnych, serdecznych spotkań w gronie rodziny i przyjaciół. Ciepła i wesoła atmosfera panowała również wśród uczestniczek przedświątecznego spotkania Klubu Kulinarnego Łasuchy, które odbyło się w czwartkowe przedpołudnie w Filii biblioteki. Panie z łezką w oku wspominały smak potraw...
filiżanka herbaty

Czas na filiżankę herbaty

Monday, 23-11-2015, 11:14
Herbata to niezwykle popularny napój w Polsce i wielu innych krajach świata, dlatego w listopadzie stała się tematem głównym dyskusji uczestniczek Klubu Kulinarnego. Tradycja jej parzenia wywodzi się z Chin i sięga wiele stuleci wstecz. Jednym z krajów, w których degustacja herbaty wiąże się z prawdziwym rytuałem jest Japonia, w Wielkiej Brytanii zwyczaj picia popołudniowej herbaty trwa do dziś,...
Francuskie specjały

Specjały Francji

Monday, 19-10-2015, 09:17
Dania kuchni francuskiej znane są na całym świecie, większość osób potrafi wymienić najbardziej popularne potrawy francuskie, takie jak tarta, zupa cebulowa czy słynna bagietka, oraz bardziej wysublimowane żabie udka, ślimaki czy trufle. Na czwartkowym spotkaniu Klubu Kulinarnego Łasuchy uczestniczki z zainteresowaniem wysłuchały informacji na temat przyrządzania różnych specjałów Francji. Nie...
Powidła śliwkowe z czekoladą

Pożegnanie lata o smaku śliwkowo- czekoladowym

Monday, 21-09-2015, 10:59
Piękne, słoneczne lato już za nami, pora szykować się na jesień. Panie z Klubu Kulinarnego Łasuchy na pierwszym po wakacjach spotkaniu w Filii MPBP opowiadały o swoich letnich przygodach kulinarnych oraz zastanawiały się czy warto robić przetwory na zimę. Nic nie zastąpi smaku i aromatu świeżych warzyw i owoców, ale niektóre przetwory także mają wyjątkową wartość i wspaniale smakują. Kiszone w...
makaron spaghetti z pomidorami, mozzarellą i świeżymi listkami bazylii

Zioła w kuchni

Monday, 29-06-2015, 16:07
Przedwakacyjne spotkanie Klubu Kulinarnego Łasuchy stało się okazją do dyskusji na temat stosowania ziół w kuchni. Uprawa ziół w domu staje się coraz popularniejsza. Polki od lat hodowały na parapecie okiennym pietruszkę i szczypiorek, my polecamy zasadzenie również bazylii, majeranku czy oregano. Nawet niewielka ilość świeżych ziół zmienia zupełnie smak potrawy, nadaje jej wspaniały aromat,...

Pages