Kuchnia

 Zapraszamy na kiermasz książek popularnonaukowych w Filii Biblioteki na os. Różanym.

Kuchnia

Kuchnia wegańska.

Dziś już mało kogo trzeba przekonywać o walorach kuchni wegańskiej. Odpowiednio zbilansowana, oparta wyłącznie na produktach roślinnych, przynosi szereg korzyści zdrowotnych. Dodatkowo wydobywa doskonałe smaki często z produktów dobrze znanych i pokazuje, jak w prosty sposób przyrządzić potrawy zaspokajające największych łakomczuchów.
Książka zawiera przewodnik po popularnych wegańskich produktach oraz 100 przepisów na sycące śniadania, wzmacniające koktajle, zachwycające przekąski, a także wyśmienite zupy, dania główne, desery i ciasta.

Jedz pysznie z niskim indeksem glikemicznym.-Magdalena Makarowska

Poradnik ten jest skierowany do osób z nadwagą, a przede wszystkim z problemem cukrzycowym. Zarówno insulinooporność, czyli stan o krok przed cukrzycą typu II, jak i pełnoobjawowa choroba wymagają mądrej zmiany diety, przecież właśnie dotychczasowa dieta do tych problemów doprowadziła. Diagnozę insulinooporności lub cukrzycy zawsze musi postawić lekarz. Jednak są pewne wczesne niepokojące sygnały, na które powinniśmy sami zwrócić uwagę.

Istota ryżu. O duszy japońskiego jedzenia

Poznajcie oszałamiające bogactwo japońskiej kuchni – jej smaków, zapachów i rytuałów! Autor książki "Sushi i cała reszta" po dziesięciu latach wraca do Japonii, by zgłębić kulturę jedzenia tego kraju i lepiej poznać jego mieszkańców. W nieco ponad trzy miesiące Michael Booth wraz z rodziną przemierza całą Japonię: od podzwrotnikowej Okinawy na południu po Hokkaido na chłodnej północy.

Bosacka po polsku. Nowoczesne przepisy kuchni polskiej

Kuchnia polska TO JEST TO! Różnorodna, arcysmaczna, coraz bardziej nowoczesna. Zmienia się tak samo dynamicznie jak nasz kraj i bez kompleksów wytrzymuje konkurencję najbardziej znanych kuchni europejskich.

Kartofel, bulwa, pyra

Kartofel, bulwa, pyra to (nie wszystkie) polskie nazwy odnoszące się do bardzo popularnego w Polsce ziemniaka. To ulubione warzywo Polaków. Statystyki mówią, ze pod względem spożycia bijemy inne narody Europy na głowę. 130 kg rocznie na jedną osobę to naprawdę sporo.

Jeść zdrowiej

Większość przepisów w książce zostało stworzonych przez Darię Ładocha – trenerkę żywieniową i  blogerkę kulinarną, pasjonatkę zdrowej diety oraz nowoczesnej kuchni. Natomiast Szef Kuchni Karol Okrasa, koneser tradycyjnej, polskiej sztuki kulinarnej, udowadnia, że smak można znaleźć w każdej diecie – wystarczy świetny przepis.

Smakołyki kuchni czeskiej

W październiku obchodziliśmy w naszej bibliotece Dni Kultury Czeskiej, dlatego na spotkaniu Klubu Kulinarnego Łasuchy rozmawialiśmy o smakołykach kuchni naszych południowych sąsiadów. Panie z klubu doskonale pamiętają jeszcze czasy kiedy do Czech jeździliśmy po piwo oraz słodycze, wśród których królowała czekolada „Studentska” z bakaliami i lentilky.

Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej

Smakuj zdrowie każdego dnia!

Z "Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej ®":

Zapusty w kuchni

Tłusty czwartek to doskonała okazja dla wszystkie łasuchów, aby do woli najeść się pączków i chrustu. W chwili obecnej jest bardzo wiele przepisów na pączki, niektóre nie są wcale tak kaloryczne i ociekające lukrem. Podczas spotkania Klubu Kulinarnego panie z apetytem skosztowały lekkich pączków przygotowanych przez panią Helenkę, przepis był nietypowy, ponieważ jednym ze składników były gotowane ziemniaki.

Pages